marți, 29 martie 2011

Ai stofa de freelancer?

Mă întreabă diverse cunoștințe sau primesc emailuri de la necunoscuti referitor la munca de freelancer. Constat că sunt unele laturi puțin cunoscute în această privință.
Mă opresc astăzi asupra primei întrebari pe care ar trebui să o ridice o persoană care vrea să renunțe la un loc de muncă stabil pentru a deveni liber profesionist sau freelancer.
Ai stofă de freelancer? a fost una din primele mele întrebări la care a trebuit să dau socoteală.
Răspunsul poate nu vine chiar imediat, dar sper să vă ajute să-l găsiți discutarea următoarelor aspecte.
1. Limitele impuse de alții
Dacă nu vă plac programele de lucru fixe și nici superiorii care vă dau bătăi de cap, e un început. Eu am lucrat și în sistemul clasic, am avut și joburi part-time și orar flexibil și cu toate astea nu am reușit să obțin satisfacție profesională. De multe ori îmi petreceam timpul cu ochii pe ceas și nu eram productivă. De asemenea, mă deranja să fiu presată de oameni cărora le păsa doar de ce pot face pentru ei, dar nu și de confortul meu psihic. Primul pas a fost să realizez care e pentru mine cel mai bun mod de a da randament profesional. Și acela s-a dovedit a fi un program întocmit în propriile mele condiții de timp și spațiu.
2. Așadar, e importantă stabilirea propriilor condiții de lucru.
Dacă doriți să lucrați de acasă doar pentru a reduce cheltuielile și timpul de transport, luați în considerare toate resursele pe care le consumați lucrând independent. Depinde foarte mult de activitatea aleasă, dacă e una bazată pe producție de bunuri, prestare de servicii care implică sau nu producție de bunuri, generarea unor idei etc. Pentru mine cea mai bună combinație a fost colaborarea cu o firmă de freelanceri care îmi acoperea o parte din costurile ce le implică munca mea (abonamentul la internet, diverse deplasări prin oraș etc).
De asemenea, crearea unui spațiu de lucru precum un birou în afara casei sau un spațiu comercial sau de prezentare implică alte costuri ce trebuie luate în calcul. Sunteți pregătit/ă să le suportați?
3. Managementul timpului propriu
Cine își închipuie că a fi propriul șef sau că a lucra pentru tine însuți echivalează cu o pierdere plăcută a timpului, are o părere greșită despre ce înseamnă să fii freelancer. Fără o disciplină a timpului și un respect față de propriul program de lucru este foarte ușor să te abați în direcția greșită. Atenție la presiunea socială:
-din partea cunoscuților care au impresia că tăiați frunză la câini pentru că nu mergeți la un serviciu departe de casă (ei sunt posibile surse de distragere de la lucru) și atenție la clienții pretențioși care vor proiectele "să fie gata de ieri", închipuindu-și că toată viața voastră se rezuma la a lucra pentru ei (aceștia au stofă de șef :) ).
Dacă reușești să îți impui un program rezonabil, dar eficient, de unul/a singur/ă, atunci nu ai nevoie să lucrezi în cadrul unor condiții temporale impuse de alții. Te poți gândi la o carieră independentă.
4. Socializarea cu ceilalți 
Ca freelancer, poți avea sau nu colegi/echipă/colaboratori. Limitele sunt flexibile și depind de natura muncii tale. Important e să eficientizeze procesul de muncă/producție/creație, nu să-l împiedice. Dacă ești o persoană care adoră sa socializeze (înțelegând prin asta să stea la discuții interminabile cu colegii, în timp ce orele de lucru se scurg), poate că e mai bine să rămâi la locul actual de muncă, pentru că timpul înseamnă bani, în cazul de față timpul și banii tăi.

Acestea sunt doar câteva repere pentru a te ajuta să descoperi din ce material ești făcut/ă, în termeni profesionali. Să fii angajatul cuiva se aseamănă cu pret-a-porter-ul: îți dă siguranța confortabilă a hainelor gata făcute, purtate în serie, fără extravaganțe sau surprize. Să fii angajatul tău presupune riscuri asemănătoare cu a purta haine haute-couture: ai nevoie de mai mult curaj pentru a ți le asuma ca identitate și stil de viață.
Avantaje și dezavantaje există în ambele ipostaze, deci e esențial să pornești de la premisele corecte pentru a ajunge la concluzia corectă pentru tine.

Vă urez succes și vă aștept întrebările și comentariile.

Cu prietenie,

Raluca
Freelancer, la feminin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu